Speels Interieur: Hoe prikkel je de verbeelding van de kids met jouw interieur?
In de serie "Speels Interieur" duik ik in het concept van Speelse Interieurs en bespreek ik wat dit concept vanuit het perspectief van kinderen betekent. In deze editie zoom ik in op ambiguïteit, ook wel dubbelzinnigheid genoemd. Hoewel de term misschien nieuw voor je is, heeft het veel gemeen met open-ended speelgoed, waarbij kinderen geen vaste regels volgen en vrij zijn om hun eigen spelregels te bedenken.
In deze blogpost leg ik uit wat ambiguïteit inhoudt en hoe ambigue objecten een stimulerende rol kunnen spelen in de ontwikkeling van kinderen. Ik deel inspirerende voorbeelden van ambigue objecten, vaak gemaakt door ontwerpers of kunstenaars die niet specifiek voor kinderen ontwerpen, die zowel het spel bij kinderen kunnen prikkelen als functioneel en esthetisch aantrekkelijk zijn voor volwassenen. Laat je inspireren door deze voorbeelden om soortgelijke, kindvriendelijke items voor jouw interieur te vinden. Verder geef ik tips over hoe je dit concept kunt integreren in jouw interieur. Zo maak je van jouw woonruimte niet alleen een functionele plek, maar ook een plezierige omgeving die uitnodigt tot spel en verkenning voor je kinderen.
Wat is ambiguïteit?
Ambiguïteit verwijst naar het concept waarbij er geen vaste regels zijn voor het gebruik van een product of object. Deze objecten of items laten de betekenis of functie over aan de persoon die ermee speelt. Ambigue objecten stimuleren een speelstijl waarbij kinderen hun verbeelding gebruiken. Ze hebben de vrijheid om zelf te beslissen wat ze willen doen en welke regels ze willen volgen. Doordat ambigue objecten geen vaste structuren, regels of specifiek doel hebben, krijgen kinderen ruimte voor creativiteit en eigen initiatief. Ze doorbreken het idee dat dingen maar op één manier kunnen worden gebruikt, wat de creativiteit van kinderen stimuleert.
Tom van Reggyyy
Een dubbelzinnig object: voor volwassenen een stoel, in de fantasie van kinderen misschien wel een dier om op te rijden. Kinderen kunnen hier zelf een betekenis aangeven.
Afbeelding via ICFF
“Side table” van Gustaf Westman
Wat ontworpen is als een bijzettafel, krijgt door de unieke toevoeging van een spiegel en de abstracte vorm wellicht een heel andere betekenis in de ogen van kinderen.
Afbeelding via @gustafwestman
De impact van ambiguïteit op kinderen
Ambigue objecten zijn veelzijdig en stimuleren kinderen om verschillende perspectieven in het gebruik te verkennen, wat hun creativiteit en fantasierijk spel bevordert. Door de vrijheid om het object op verschillende manieren te gebruiken, kunnen kinderen zelf beslissen hoe ze het object willen gebruiken. Dit kan hun zelfvertrouwen vergroten en hun gevoel van controle over hun omgeving versterken, wat hun betrokkenheid bij en respect voor hun leefomgeving ten goede komt
Door deze objecten in je interieur te integreren, moedig je kinderen aan om nieuwe manieren van spelen te ontdekken en ondersteun je hun ontwikkeling op verschillende gebieden:
Cognitieve ontwikkeling
Het verkennen van verschillende interpretaties van ambigue objecten stimuleert de verbeeldingskracht van kinderen, wat hen aanmoedigt tot creatief denken en het bedenken van nieuwe ideeën.
Het gebruik van ambigue objecten stimuleert de ontwikkeling van cognitieve flexibiliteit bij kinderen, omdat ze leren om verschillende oplossingen voor een probleem te zien en te overwegen.
Sociaal-emotionele ontwikkeling
Vrij spelen met ambigue objecten stelt kinderen in staat om hun eigen spelregels te creëren, wat sociale vaardigheden zoals samenwerken, onderhandelen en empathie bevordert.
Motorische ontwikkeling
Ambigue objecten kunnen fysieke uitdagingen die de motorische vaardigheden van kinderen stimuleren, zoals klimmen, balanceren en manipuleren.
Vault van Michael Schoner
Dit veelzijdige meubelstuk illustreert hoe ambiguïteit in het interieur kinderen uitnodigt tot creatief spel. Met zijn unieke vorm en open compartimenten biedt het talloze mogelijkheden voor gebruik, van een speelse verstopplek tot een praktische opbergoplossing. Terwijl het voor ouders een salontafel is.
Afbeelding via Michael Schoner
Into-Form van Ilco
Into-form combineert vijf modulaire componenten voor eindeloze lounge- en speelmogelijkheden. Geïnspireerd op het gestalt-concept, kunnen gebruikers hun eigen samenstelling maken, wat kinderen een gevoel van eigenaarschap geeft. Ideaal voor kindvriendelijke interieurs, biedt het ontwerp kinderen de vrijheid om te spelen en hun fantasie te gebruiken, terwijl het ook heerlijk is om mee te knuffelen.
Afbeelding via DesignMilk
Hoe pas je ambiguïteit toe in je interieur?
Denk aan objecten zoals meubels of decoratieve elementen die flexibel zijn in hun functie of waarvan je niet direct ziet waarvoor je het kunt gebruiken. Neem bijvoorbeeld de Tom van Reggyyy, die op verschillende manieren geïnterpreteerd kan worden: voor volwassenen een stoel, voor kinderen misschien wel een dier om op te rijden. Het meubelstuk Vault kan voor ouders een salontafel zijn, terwijl kinderen er een tunnel in zien waar ze doorheen willen kruipen. Voeg een aantal van deze interieuritems toe, waarvan niet direct duidelijk is hoe ze gebruikt kunnen worden. Zo creëer je een omgeving waarin jouw kinderen vrij kunnen spelen, experimenteren en hun verbeelding de vrije loop kunnen laten. Door deze eenvoudige aanpassingen maak je van je huis niet alleen een plek om te wonen, maar ook een inspirerende speelruimte voor je kids. Voor jou een leuke toevoeging aan je interieur, voor kinderen eindeloos speelplezier.
Lampen & Sculpturen van Elisa Uberti
Deze lampen en sculpturen van Elisa Uberti zijn prachtige voorbeelden van ambigue objecten. Ondanks dat ze oorspronkelijk niet speciaal voor kinderen zijn ontworpen, kunnen ze door hun unieke vormen de verbeelding van kinderen prikkelen. Ze zijn een inspirerend voorbeeld van hoe kunstzinnige ontwerpen zowel esthetisch aantrekkelijk als stimulerend kunnen zijn.
Afbeelding via Elisa Uberti
Kinzo Bench van Frederik Kurzweg
Voor volwassenen een bank en voor kinderen een speels monster of zelfs een tunnel om doorheen te kruipen? De dubbele interpretatie maakt het een intrigerend object dat zowel praktisch als fantasierijk kan zijn, afhankelijk van wie er naar kijkt en hoe het wordt gebruikt.
Afbeelding via Frederik Kurzweg Design Studio
Holistische interieurs
Studio Namido speelt in op deze behoefte door interieurs te ontwerpen waar spel, ontwikkeling en welzijn centraal staan. In mijn ontwerpen wil ik de esthetische voorkeuren van ouders met de behoeften van kinderen combineren, waardoor een holistische en speelse leefomgeving ontstaat. Door het hele gezin te betrekken bij het ontwerpproces, creëer ik interieurs die echt bij jullie passen en bijdragen aan de ontwikkeling en het geluk van elk gezinslid.