Speels Interieur: Wat maakt een interieur speels voor kinderen?

In de wereld van interieurontwerp is de definitie van een speels interieur veelzijdig. Het gebruik van gedurfde kleuren, verrassende combinaties van materialen en het spelen met licht geven een speelse touch aan het interieur. Ook het mixen van meubels die niet per se bij elkaar passen draagt bij aan de speelse sfeer, dit zijn zomaar wat tips die ik online tegenkom. Maar wat maakt een interieur speels voor kinderen? 

In de serie "Speels Interieur" duik ik dieper in dit concept vanuit het perspectief van kinderen. Volgens het IKEA Play Report 2024 heeft 54% van de ouders behoefte aan meer speelmogelijkheden in huis, als een manier om stress te verminderen. Het Play Well Report 2018, van de Lego Foundation bevestigt dit en stelt dat families die regelmatig samen spelen gelukkiger, minder gestrest en gezonder zijn dan gezinnen die minder tijd aan spelen besteden. Maar hoe creëer je een ruimte die uitnodigt tot spelen? Zijn er naast speelgoed nog andere dingen in het interieur die spelen kunnen bevorderen? Veel ouders geven aan moeite te hebben met het creëren van een speelse omgeving.

In deze serie verken ik diverse aspecten van een speels interieur, deel ik praktische tips en inspirerende ideeën voor speelse elementen die kinderen kunnen aanspreken, zodat jij jouw interieur een speelse touch kunt geven. In deze eerste blogpost leg ik uit waarom spelen belangrijk is voor kinderen, én eigenlijk ook voor jou als ouder.


Het belang van spelen

In een tijd van economische instabiliteit, maatschappelijke onrust, en wereldwijde crises ervaren veel ouders stress en zorgen. Dagen zijn vaak gevuld met werk, school, buitenschoolse activiteiten en andere verplichtingen, wat weinig ruimte laat voor spel en ontspanning. Deze overbelasting heeft zowel mentale, emotionele als fysieke gevolgen.

Meer ruimte creëren voor spel en ontspanning in jouw interieur kan een sleutelrol spelen in het welzijn van je gezin. Spelen is niet alleen een bron van plezier, maar essentieel voor de ontwikkeling van kinderen en het welzijn van volwassenen. Het helpt ons de wereld en onze plek daarin te begrijpen.

Voordelen van spelen

  • Ontwikkeling van vaardigheden: Spelen helpt kinderen bij het ontwikkelen van probleemoplossend vermogen, strategisch denken, en sociale interactie.

  • Creativiteit en nieuwsgierigheid: Het stimuleert creativiteit en een liefde voor leren, waar ze de rest van hun leven profijt van ervaren.

  • Mentale en emotionele veerkracht: Spelen helpt bij het omgaan met de ups en downs van het leven.

  • Holistische ontwikkeling: Het verbindt verschillende vaardigheden en helpt kinderen om wat ze leren in verschillende scenario's toe te passen.

  • Stressreductie voor volwassenen: Voor volwassenen biedt spelen een waardevolle uitlaatklep voor stress en stimuleert het creativiteit.


Wanneer we plezier hebben, geven onze hersenen dopamine af, een neurotransmitter die cruciaal is voor motivatie. Gezonde niveaus van dopamine verbeteren ons geheugen, creativiteit en mentale flexibiliteit, en verlagen stressniveaus

 
Play boosts wellbeing for life.
Better mental health. More resilience. A lifelong love of learning. When we give children the space and support to learn through play, we open them up to all these benefits
— Lego Foundation
 

De impact van een speels interieur

Een speels interieur, gezien vanuit het perspectief van kinderen, past zich aan, aan verschillende activiteiten en spelvormen, prikkelt de verbeelding en creativiteit, en moedigt kinderen aan om hun ruimte zelf in te richten of te herschikken naar hun behoeften. Een interieur dat uitnodigt tot spelen en ontdekken, ondersteunt de ontwikkeling van sociale vaardigheden, probleemoplossend vermogen en zelfexpressie bij kinderen en versterkt de band tussen ouders en kinderen.


Toenemende vraag naar speelse interieurs

Lidewij Edelkoort benoemde in haar trendtalk "The Interior Child" al een groeiende trend naar het creëren van speelse leefomgevingen die vrolijkheid en gezelligheid brengen in ons leven, als tegenreactie op de uitdagingen van deze tijd. Ontwerpers zoeken hun innerlijke kind op en experimenteren met kleurrijke vormen en knuffelbare stoffen, en passen kindvriendelijke materialen toe zoals papier-maché, gips en klei. Gescribbelde patronen, geïnspireerd door tekeningen van kinderen, vinden hun weg naar interieurs. Ook worden bordspellen steeds populairder binnen gezinnen. Deze ontwikkelingen weerspiegelen een groeiende behoefte aan luchtigheid, maar ook aan meer samenzijn en quality time met het gezin.

Holistische interieurs

Studio Namido speelt in op deze behoefte door interieurs te ontwerpen waar spel, ontwikkeling en welzijn centraal staan. In mijn ontwerpen wil ik de esthetische voorkeuren van ouders met de behoeften van kinderen combineren, waardoor een holistische en speelse leefomgeving ontstaat. Door het hele gezin te betrekken bij het ontwerpproces, creëer ik interieurs die echt bij jullie passen en bijdragen aan de ontwikkeling en het geluk van elk gezinslid.

Benieuwd naar meer inspiratie voor een speels interieur?
Lees ook deze blogposts:

Klaar om jouw interieur aan te passen aan de behoeften van jouw gezin?
Maak een afspraak!

Vorige
Vorige

Speels Interieur: Hoe creëer je een interieur dat aansluit bij de verschillende behoeften van jouw gezin?

Volgende
Volgende

Vier inzichten voor een kindvriendelijke woonkamer: Wat ik leerde over de kindvriendelijkheid van onze woonkamer door het observeren van het gedrag van kinderen.